Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (2024)

Sammanfattning

Expertbetyg

Fördelar

  • Utmärkt bildhantering
  • Rika färger
  • Snabb och smart för gaming
  • Smidigt, funktionsrikt system

Nackdelar

  • Måttlig ljusstyrka
  • Begränsad kontrast och svärta
  • Svagt ljud

Omdöme

Det är lika mycket att gilla med Q70C som det finns att vara tveksam till. Bäst är skärmens goda färghantering och utmärkta spelegenskaper. Sämst är att Samsung snålar på ljusstyrka och att kontrast och dynamik ligger efter flera konkurrenter. Vill du ha anständigt ljud får du också bygga på med externt, för det inbyggda duger inte.

Q70C är en Samsung smart-tv i bättre mellanklass med pris på mellan 10 000 och 36 000 kronor beroende på storlek, men då finns den i upp till hela 85 tum. Pris på en tv handlar mycket om yta, och då är det rätt så rimligt. De två minsta modellerna på 55 och 65 tum är nog de som har enklast att lämna butikshyllorna och hamna i ditt hem. Min testade modell på 65 tum kostar fortfarande under 15 000 kronor.

Det är en väldigt tunn och elegant designad tv, till viss del på grund av att den har sidmonterade led-dioder istället för direkt bakbelysning. Den är i alla fall snygg, men bara på behörigt avstånd. På nära håll är det tydligt att det mesta är i plast. Som den avfasade kanten runtom och även foten.

Vid första anblick ser den ut att vara i borstad metall, men det är i själva verket en fasad. Egentligen är det två tunna fötter som skruvas fast på baksidan, sedan går det att trä på en plastfasad på dem som får det att se ut som en solid, fyrkantig fot. Men den ger ingen extra stabilitet, och hela tv:n har en tendens att lätt komma i svajning.

Fantastiskt färgrik, svagare ljus

Vad som inte är fejk och fasad är bildkvaliteten. Här sitter en qled-panel byggd på va-lcd, en teknik som ger övertygande svärta och kontrast, för att vara en lcd i alla fall. Det går inte att uppnå riktigt samma svärta och pixelkontroll som i en oled-tv. Men en bra va är det näst bästa. Tyvärr är det inte någon mini-led, fald eller annan lokal dimning i denna tv, så det är bara led-lagrets panel och dess förmåga att blockera bakbelysningen som levererar mörker. Den gör det hyfsat bra, men inte perfekt.

Att det är en qled innebär kvantpunktsteknik och högt färgomfång och Samsung har alltid levererat god automatiserad kontroll av det. Den ska klara hela dci p3-färgspektrat, och verkar också göra det med de testbilder jag drar upp på skärmen. Röda och gula toner är extra intensiva och mättade, vilket är ett gott tecken på det.

Ljusstyrkan i skärmen är lite lägre än många konkurrenter i prisklassen, uppgiven till 470 cd/m2 för lokal toppljusstyrka och 270 cd/m2 som typljusstyrka. I ett lagom upplyst rum får du fortfarande med rätt bildkälla både intensiva ljusglimtar och god nyansering i ljusa och mörka ytor. Samsung stödjer som vanlig inte Dolby Vision, men har annars stöd för alla viktiga hdr-format.

Tv:n gör ett stabilt jobb med att hantera komprimerade videoströmmar och att jämna ut toningar för en snyggare bildupplevelse. Även rörelsehanteringen är god, om än utan den där extrema jämnhet som till exempel Sony kan producera i sina tv-apparater. Uppskalning från 1080 till 4k tappar lite krispighet, men sedan är det inte mer kvalitetstapp mellan 1080p och 720p. Även uppskalning från lägre upplösningar ser bättre ut här än i många andra tv, men givetvis kan inte Samsung utföra några mirakel.

Mer automatik än egen kontroll

Du har en typisk uppsättning färdiga bildprofiler att växla mellan: Dynamisk, Standard, Eko, Film och Filmmaker. Ett separat spelläge går också automatiskt igång när du får bildsignal från en konsol. Och det finns ett monitor-läge för anslu*tning till dator som fungerar ungefär likadant. Möjligheterna till detalj-justering av bilden är inte lika många hos Samsung som hos de flesta konkurrenter, de förlitar sig mer på smart automatik.

De finns något som kallas Intelligent läge som väljer bildinställningar utefter bildkälla och medietyp åt dig. Det ger för det mesta en klar och livfull bild. Men den som är cineast vill kanske stänga av det och aktivera Filmmaker-läget när de strömmar en kvalitetsfilm. I intelligent läge har du ingen manuell kontroll över ljus, kontrast, ton och skärpa.Å andra sidan gör den ett bra jobb med att optimera bilden för det mesta.

Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (4)
Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (5)

Mattias Inghe

Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (6)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Det är än mer torftigt med manuella ljudinställningar. Det går också att ställas i automatiskt Intelligent läge, och du kan välja mellan Normalt eller Förstärkt, i både intelligent och ointelligent läge. Förstärkt komprimerar ljudet och pressar upp den totala volymen. Men vad du ska med det till här är lite oklart, då tv:n har påtagligt klena högtalare.Det här är en tv som definitivt kan behöva en soundbar inkopplad.

Snygg men begränsad fjärrkontroll

Smart tv-systemet är Samsungs egna Tizen OS, som är snabbt att navigera i med fjärrkontrollens styrkors. Q70C levereras med Samsungs typiska lilla minimalistiska fjärrkontroll med laddbart batteri och solceller på baksidan. Här lär du aldrig behöva byta batteri. Men jag hade nog gärna sett lite fler knappar till direkta funktioner i fjärren, det kan bli frustrerande att alltid behöva stega sig fram till inställningar och funktioner i menyerna.

Det mesta i app-väg finns att hitta till systemet, men enstaka nischade funktioner och tjänster kan saknas. Alla de stora internationella och svenska videotjänsterna finns i alla fall där, plus mycket extra, som till exempel Xbox Gamepass spelstreaming inbyggt liksom tredjepartstjänsten Utomik. För dessa rekommenderar jag dock att du anslu*ter fast nätverk istället för att köra wifi. För som i nästan alla smart-tv är det bara wifi 5-för trådlöst nät. Det räcker bra om du bara ska strömma film och kan buffra, men riskerar att bli för laggigt för bra molnspelskvalitet.

Workspace är en annan intressant funktion. Den låter dig fjärranslu*ta till en Windows- eller Mac-dator över lokala nätverket och köra fjärrskrivbord med tangentbord och mus anslu*tna till tv:n. Liksom anslu*ta till Samung-mobiler och plattor med Dex. Samt valfria webbtjänster. Det är dock inte hårdvaran i Q70C riktigt rustad för, så försöker jag starta Office-webapplikationer så går det väldigt segt.

Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (7)
Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (8)

Mattias Inghe

Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (9)

Mattias Inghe

Mattias Inghe

Tv-kanaler på köpet

En annan kul app i alla Samsungs tv-apparater heter just Samsung TV. Den samlar flera gratis strömmande innehållskanaler som presenteras och navigeras mellan som om det var vanlig tablå-tv. Har du egna tv-kanaler via antenn eller kabeloperatör så integreras de i samma gränssnitt, så att du kan flippa från SVT 1 till någon av Samsung TV:s kanaler och se info om den i samma tv-guide. Det är ingen höjdarkvalitet på innehållet, men bra för slötittande.

Det här är en tv som är väl förberedd för spel. Alla fyra hdmi-portarna är av hdmi 2.1-typ och har stöd för de viktiga teknikerna för att anslu*ta till viktiga konsoler, 4k-bild i upp till 120 Hz, automatisk låglatens, variabel bildfrekvens och stöd för Freesync Premium Pro. Insignalslaggen är också betryggande låg, och klockar in på runt tio millisekunder.

Betyg: 3,5 av 5
Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (10)

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Q70C
Testad: Oktober 2023
Tillverkare: Samsung
Paneltyp: Va qled
Storlek: 55/65/75/85 tum
Testad modell: TQ65Q70C (65 tum)
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens, max: 120 Hz
Lokal dimning: Nej
Färgdjup: 8 bitar+frc
Färgomfång, uppgivet: 100% dci-p3
Ljusstyrka, uppgiven: 270 cd/m2 typisk, 470 cd/m2 peak
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ Adaptive
Operativsystem: Tizen OS
Ljud: 2×10 Watt
Anslu*tningar: 4st hdmi 2.1 (1 med earc), usb, lan, optisk audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.2
Mått (med fot): 145,2 x 89,7 x 30,1 cm
Vikt (med fot): 22,3 kg
Energiklass: F
Väggfäste: Vesa, 400×300 mm
Rek. pris: 14 990 kr (65 tum)
Aktuellt pris: 14 990 kr hos Webhallen

Samsung Q70C: Snygg men ojämn tv (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6614

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.